Laparoskopik veya robotik teknoloji son 30 yıldan bu yana pek çok cerrahi alanında uygulanmaktadır. Ör; safra kesesi ameliyatları artık tamamen laparoskopik yapılmaktadır. Laparoskopik veya robotik cerrahinin avantajları; ameliyat yara izi daha az olmakta, ameliyat sonrası daha az ağrı olmakta, hastalar daha erken taburcu olmakta ve işe dönüş daha erken olmaktadır. Tecrübeler arttıkça laparoskopik girişimlerin uygulama alanları artmaktadır. Kanser cerrahisi de bu alanlardan birisidir. Erken evre mide kanserinde laparoskopik ameliyatları uygulamaktayız. Uluslararası araştırmalar erken evre mide kanserlerinde laparoskopik cerrahinin açık cerrahi ile aynı başarıyı gösterdiğini ispatladılar. Ancak ileri evre kanserlerde henüz bu araştırmalar sonuçlanmadı. Bu nedenle ileri evre mide kanserlerinin açık yöntemle yapılması hala altın standarttır ve biz de ileri evre mide kanserlerinde açık total /subtotal gastrektomi ve D2 diseksiyon ameliyatını uygulamaktayız.
Ameliyat öncesi hazırlık; günler öncesi hazırlık ve ameliyat günü hazırlık olarak ayrılabilir. Mide kanseri hastalarına tanı konduktan ya da ameliyat kararı aldıktan sonra beslenme durumları gözden geçirilerek gerekirse beslenme ürünleri uygulanmalıdır. Demir eksikliği olan hastalara demir serumu verilmesinin yararlı olduğu gösterilmiştir. Günler öncesinden uygulanması gerekenlerle ilgili daha fazla bilgiye Mide Kanseri Ameliyatına Hazırlık Nasıldır? bölümüne ulaşabilirsiniz. Hastalarda kansızlık varsa ameliyattan hemen önce eritrosit süspansiyonu uygulanarak kan değerleri normale getirilmelidir. Son olarak, hasta ameliyata inmeden önce uygun boyda varis çorabı giydirilmeli ve antibiyotik profilaksisi uygulanmalıdır.
Mide kanseri ameliyatı açık, laparoskopik ya da robotik olarak gerçekleştirilebilir. Tümörün yerleşim yeri, çevre organlarla ilişkisi, hastanın vücut yapısı ve en önemlisi cerrahın tecrübesine göre ameliyatın yapılış şekline karar verilir. Fakat ameliyat açık olarak planlansa bile mide kanseri nedeniyle ameliyata alınan tüm hastalara tanısal laparoskopi önerilmektedir. Modern görüntüleme yöntemlerine rağmen kanser hücrelerinin peritona (karın zarına) yayılımı ameliyat öncesi saptanamayabilir. Laparoskopik olarak yani küçük bir delikten karna girilerek kamera yardımıyla karnın incelenmesi sonucu kanserin karın zarına yayılım yapıp yapmadığı anlaşılabilir. Karın zarında şüpheli tutulum olan hastalarda emin olmak adına ameliyat esnasında hızlı (frozen) inceleme ile patoloji uzmanı cerrahın aldığı periton örneğini inceler. Peritonda metastaz varsa operasyon sonlandırılır; metastaz yoksa cerrah ister laparoskopik olarak ister açık olarak ameliyata devam eder. Belli bir tecrübeye sahip cerrahlar tarafından yapıldığı takdirde onkolojik cerrahi prensipleri açısından laparoskopik (kapalı) mide kanseri ameliyatı açık ameliyat kadar başarılı sonuçlar vermektedir.
Haber, Duyuru, ve her türlü gelişmeden haberdar olmak için e-bülten aboneliğini yaptırınız