Günümüzde obezite, toplum sağlığını tehdit eden bir hastalık haline gelmiştir. Başta çocuklar olmak üzere tüm yaş gruplarında obezite görülme sıklığı artmış, bu artışa bağlı olarak da obezite ilişkili hastalıklar daha sık görülür hale gelmiştir. Obezite özellikle kalp damar sağlığını ciddi ölçüde tehdit eden bir durumdur. Obeziteyle ilgili hastalıkların önüne geçebilmek için obezitenin mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Obezite cerrahisi, klinik olarak obezite sorunu yaşayan ve bu fazla kiloya bağlı sağlık sorunları açısından risk taşıyan kişilere uygulanan kilo verdirme ameliyatlarıdır. Bariatrik cerrahi olarak da adlandırılan obezite cerrahisi, diyet ve egzersiz ile hedeflenen ölçüde kilo veremeyen hastalara uygulanır. Obezite cerrahisi ile bazı yöntemlerde kişinin yeme kapasitesi azaltılırken bazı yöntemlerde ise mide ve bağırsaktan emilen besin miktarı azaltılır. Obezite cerrahisinin bazı türlerinde ise her iki işlem birden yapılabilir. Obezite cerrahisi, obez kişilerin kilo vermesinde oldukça etkili bir yöntem olmakla birlikte bazı yan etkileri de beraberinde getirir. Cerrahinin getirdiği risklerden korunmak için doktorlar genellikle kişilere önce diyet ve egzersiz programı uygular. Bu programa rağmen istenilen ölçüde kilo veremeyen hastalar için obezite cerrahisi değerlendirmeye alınır. Obezite cerrahisi uygulanan hastaların hayatlarının geri kalan kısmında diyetine dikkat etmesi ve düzenli spor yapması, kişinin ideal kilosunun korunmasına katkıda bulunur.
Obezite, vücutta aşırı yağlanmayı içeren kompleks bir hastalıktır. Bazı çevreler tarafından obezite sadece kozmetik yani görünüşü ilgilendiren bir sorun gibi görünse de obezite pek çok hastalığa temel oluşturabilecek tıbbi bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla obezitenin tedavi edilmesi gerekir. Obezite cerrahisi de temel olarak obez hastalarla ilgilenir. Obezite sorunuyla birlikte diyabet, kalp hastalığı, uyku apnesi gibi rahatsızlıkları bulunan kişilerin tedavisinde de yine obezite cerrahisi yer alır.
Obezite cerrahisinde yapılan birkaç farklı tür ameliyat vardır. Yapılacak ameliyatın türü hastanın yaşı, kilosu, obeziteye bağlı sahip olduğu rahatsızlıklar gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Obezite cerrahisindeki operasyonların hepsi genel anestezi altında yapılır. Yani hasta işlem sırasında herhangi bir şey hissetmez. Ayrıca hastaların ameliyat sırasında entübe edilerek solunumunun cihazlar yardımıyla devam etmesi sağlanır. Obezite cerrahisinde ameliyatların çoğu kapalı olarak bilinen laparoskopik yöntemle yapılır. Bu yöntemde hastanın karnına küçük birkaç delik açılır, deliklerden içeri ucunda kamera olan ve karın içinde işlem yapmayı sağlayan ince tüp şeklinde cihazlar sokulur. Cerrah, bu cihazlar yardımıyla yapacağı işlemi gerçekleştirir. Açık yöntemde ise hastanın karnı büyük bir kesiyle açılır ve uygulanacak prosedür yerine getirilir.
Haber, Duyuru, ve her türlü gelişmeden haberdar olmak için e-bülten aboneliğini yaptırınız