Robotik cerrahi ilk olarak Amerikan Uzay Dairesi (NASA) tarafından yaralanmış olan askerlere uzaktan müdahale etmek üzere dizayn edildi.
Robotik cerrahi tıbbın çeşitli alanlarında kullanıldıktan sonra robotik kalp cerrahisi ile ilgili ilk klinik sonuçlar 1990’lı yıllarda alındı ve kullanımı 2000’li yıllardan sonra hızla arttı.
Robotik cerrahi endoskopik cerrahiye benzetilse de endoskopik cerrahiden temel farkı, cerrahın bir monitörden izleyerek robotun kollarını uzaktan kumanda ederek çalıştırmasıdır.
Kalp ameliyatlarında robotik cerrahi yöntemi şu olanakları sağlıyor:
Üç boyutlu ve operasyon alanını büyütebilen kameralar sayesinde kanama alanları gibi gözlenmesi zor bölgeler görülebilir ve büyük kan kaybı yaşanmaz.
Operasyon 8 milimetrelik 3- 4 delikten yapıldığı için kişiler açık operasyona oranla daha az ağrı hissedebilir ve ciltteki izi küçük olur.
Küçük ameliyat kesisi ve az kan kaybı kişilerin 1-2 hafta içinde taburcu olmasına mümkün kılar ve normal fiziksel aktivitelere dönüş kolaylaşır.
Göğüs kemiğinin kesilmesine gerek olmadığı için göğüs kemiğinin oynaması ya da enfeksiyon kapması gibi riskleri düşüktür.
Robotik cerrahi kadın hastalıkları, üroloji, kulak burun boğaz gibi birçok tıp branşında kullanılıyor. Operasyonlar şöyle gerçekleşiyor:
İşlem genel anestezi ile gerçekleşir.
Robotu kullanmak için ameliyathanede uzman olan bir cerrah ve bir asistan bulunması gerekir.
Cihazın kollarına gerekli cerrahi aletler takılır.
Cerrah ise "konsol" adı verilen ve yine ameliyathanede bulunan kumanda merkezinin başında oturur. Bir ya da birkaç delikten vücuda giren cerrahi aletleri kumanda eder.
Robotik cerrahi, laparoskopik (kapalı yöntem) cerrahide karşılaşılan bazı teknik zorlukların önüne geçebilir. Laparoskopide organlar arasındaki boşlukların içerisine deliklerden borular sokularak girilir, şişirilen bu boşlukların içerisine itilen aletler ve kamera eşliğinde 2 boyutlu görüntü elde edilir. Organa doğrudan temas edilmez, kesi yerleri çok küçük olur, kişi daha az kan kaybeder, çabuk iyileşir ve ameliyat izi kalmaz. Robotik cerrahide görüntü üç boyutlu ve yüksek çözünürlüklü olarak elde edilir. İçeri itilen aletler 540 derece dönebilir. Özellikle üroloji ve bağırsak cerrahisinde organların daha aşağıda ve derinde olması nedeniyle robotik cerrahi önem kazanır. Robotik cerrahi ile hata riskinin minimuma inmesi hedeflenir.
Haber, Duyuru, ve her türlü gelişmeden haberdar olmak için e-bülten aboneliğini yaptırınız