Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

Safra Yolu Tıkanıklıkları Tedavisi

  • Anasayfa
  • Safra Yolu Tıkanıklıkları Tedavisi

Safra Yolu Tıkanıklıkları Tedavisi

Safra karaciğer tarafından üretilen sindirimde önemli bir rolü olan enzimdir. Safra karaciğer dokusu içerisinde üretilip sağ ve sol karaciğer safra yolları ile aktarılıp ana safra yollarına ulaşır. Ana safra yollarına safra kesesi kanalı açılır. Safra açlık döneminde safra kesesi içerisinde birikir. Yağlı yiyecekler yendiği zaman sindirim için safra kesesi kasılarak içerisindeki safrayı ana safra kanalı ile duedenuma (12 parmak barsağı) boşaltır. Safra yağlı yiyeceklerin sindirilmesinde gereklidir.

SAFRA YOLLARI HASTALIKLARI; GÖRÜNTÜLENMESİ, GİRİŞİMSEL RADYOLOJİ ROLÜ

Safra yolları tıkanıklığı önemli bir klinik durum olup karın ağrısı, karaciğer ve safra testlerinde anormallik ve sarılık ile ortaya çıkabilir. Ultrasonografi başlangıc teşhis aracıdır. Safra kesesi ve safra yolları yeterli şekilde değerlendirilir. Hastada aşırı gaz gibi durumlara bağlı olarak ultrasonografi (US) yetersiz olduğu durumda bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) kullanılır. MR ile birlikte MR kolanjiopankreatografi (MRCP) safra yollarının görüntülenmesinde diğer yöntemlere üstündür. MRCP ile karaciğer içi ve karaciğer dışında uzanan safra yolları doğru bir şekilde gösterilip tıkanıklık seviyesi ortaya konabilir. MRCP incelemesi kontrast madde kullanılmadan yapılmaktadır. MR incemelerinde yeni bir ilaç olan Eovist kullanılarak safra yolları kontrastlı inceleme olarak doğru bir şekilde gösterilir.

İYİ HUYLU - BENIGN SAFRA YOLLARI TIKANIKLIKLARINDA GİRİŞİMSEL RADYOLOJİ YAKLAŞIMI

Safra yolları darlık ve tıkanıklarının altında daha az olasılıkla benign /iyi huylu nedenler de bulunabilir. Benign (iyi huylu) nedenlere bağlı safra yolları tıkanıklıklarında genel olarak geçici drenaj gerekir. Bu nedenle daha az invaziv olması ve geri alınabilir avantajı nedeniyle ERCP (endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi) yolu ile uygulanan plastik stentler öncelikli olarak kullanılır. Uygulama yolu daha kolay olan ağızdan girilerek yapılan ERCP tekniği safra yolları tıkanıklığının giderilmesinde kullanılmaktadır. ERCP tekniği geçirilmiş mide barsak ameliyatı, teknik nedenler ve obstruksiyonun geçilememesi gibi nedenlerle başarılı olamadığı durumda ya da ERCP yolu ile konulmuş stentin tıkandığında son seçenek girişimsel radyolojide uygulanan direkt ciltten (perkütan) yolla girilerek safra yollarındaki darlık ve tıkanıklıkların tedavisidir. Girişimsel radyoloji ünitelerinde tedavi perkütan yol sıklıkla sağ koltuk altı hizasından 9-10. kot (kaburga) aralıklarından ince bir iğne ile girilerek yapılır. Bu yolla safra yollarına ulaşılır, tıkanıklık katater ve kılavuz tel yardımıyla geçilir. Darlık ya da tıkanıklık kesimine kateter yerleştirilir ve barsağa ağızlaştırılır. Daha uzun yaşam süresi beklenen hastalarda darlık veya tıkanıklık bilier stentler denilen metalik ya da plastik stentler ile tedavi edilir. Safranın barsağa normal akışı sağlanır.