Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

Tiroid Kanseri Cerrahisi

Tiroid Kanseri Cerrahisi

Tiroid kanseri, boyunda bulunan tiroid bezinde kanserli hücreler oluşmasıyla ortaya çıkan kanser türüdür. Diğer kanser türlerine göre daha nadir görülen bir kanser türü olan tiroid kanseri, farklı türlere sahiptir. Fazla belirti vermeden ortaya çıkabilen tiroid kanseri; yaş, cinsiyet veya radyasyona maruz kalma durumlarına göre değişim gösteren sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır.

Tiroid Kanseri Nedir?

Tiroid kanseri, tiroid bezinde kanserli dokunun oluşması durumudur. Tiroid bezi, boynun ön kısmında tiroid kıkırdağının altında bulunan, sağ ve sol lobu ince bir doku parçasıyla birbirine bağlı olan, 20-25 gram ağırlığında, iç salgı fonksiyonu bulunan bir bezdir. Tiroid bezinin temel görevi, metabolizmanın düzenlenmesini sağlayan hormonlar üretmektir. Tiroid bezi içinde bulunan yumrulara ise tiroid nodülleri adı verilmektedir. Tiroid nodülleri yaygın görülen, ancak genellikle kanserli değil iyi huylu tümörler halinde meydana gelen durumlardır. Genellikle belirti vermeyen tiroid bezi nodüllerinin bir kısmı kanser olarak ortaya çıkmakta veya sonradan kansere dönüşebilmektedir. Tiroid nodüllerinin kadınlarda görülme oranı daha fazladır. Ancak erkeklerde görülen nodüllerin kanserleşme riski daha yüksek orandadır. Tiroid kanseri toplum genelinin %4,2’sinde görülmektedir. Hayat boyunca tiroid kanserinin oluşma riski, kadınlarda %0,7 ve erkeklerde ise %0,25 olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tiroid Kanseri Ameliyatı Kesin Çözüm müdür?

Tiroid kanseri tanısı konulduktan sonra hastanın kanserine en uygun ameliyat yöntemine karar vererek zaman geçirmeden ameliyat uygulanmalıdır. Tiroid kanserleri 4 grupta incelenir. Bunların içinde en sık rastlanan papiller ve foliküler tip tiroid kanserleridir. Bu tip kanserler eğer çok gecikmeden erken teşhis edilmişse yapılan ameliyatla hastalar sağlıklarına kavuşurlar. Kanser çapı büyük olan, çevre dokulara yayılmış olan veya saldırgan seyredeceği belli olan tiroid kanserlerinde ameliyattan sonra halk arasında atom tedavisi adı verilen Radyoaktif İyot tedavisi de uygulanır. Eğer ameliyatla tiroid bezinin tamamı alınmışsa ameliyat sonrası hasta ömür boyu tiroid hormonu hapı kullanmalıdır.